tiistai 11. syyskuuta 2012

9/100: Adnams Southwold Bitter

Protz: Bitter

Kuparinvärinen Adnamsin bitteri kaatui pintin vetoiseen lasiin muodostaen miellyttävän vaahtokukan. Ensi tuntuma oli, että olut on maultaan makea ja melko kevyesti humaloitu. Kaksi sanaa, miellyttävä pubiolut.

Jonkin aikaa olutta makusteltuani olin havaitsevinani lievää savunmakua tai mausteisuutta. Alussa tuntui ettei oluessa juurikaan ole humalointia, mutta pikkuhiljaa humalan maku voimistui. Tämä on omalla kohdallani ainakin poikkeuksellista, sillä tuntuu että suurimmassa osassa oluita homma menee päinvastoin eli alussa humala tuntuu voimakkaammalta.

Humalointi on mielestäni miellyttävän makuinen eikä mitenkään liian kärkäs ja päällekäyvä: pehmeä, mutta kuitenkin suhteellisen voimakas olematta silti pistävä. Todella helposti juotavaa, mutta silti niin maistuvaa tavaraa. Maku on mielestäni jonkin verran kompleksinen ja olut maistuu joka puraisulla hieman erilaiselle.


"The Adnams' yeast gives the beer a pronounced orange fruit tang on the nose and the palate, with peppery hops and juicy malt. The finish lingers and is finely balanced between biscuity malt, tart citrus fruit and bitter and peppery hops.

Peppery hops lienee se mitä itse mietin savunmauksi tai mausteisuudeksi. Myös Protz löytää oluesta keksimäisyyden. Sitrukset ja appelsiinit olivat kyllä omien makunystyröideni tavoittamattomissa.

Summa summarum: hyvä makea, karamellinen ja keksinen olut, joka johdattaa nauttijansa oikopäätä pubitunnelmaan.

Protz heittää pikkuisen roisia läpänderiä arvionsa loppuun. Kerrottakoon se tässä kaikille nippelitiedon ystäville bitter-tuopin ääressä eteenpäin jaettavaksi:
"I hesitate to call it a beer to die for, as one of the brewery's founders, George Adnams, went to Africa where he was eaten by a crocodile, proof that a career in brewing is the safer option."

Hinta lähicittarissa 4,59 € / 0,5l

Adnams Southwold Bitter 4,1 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti 9 °P
    •    väri 26 EBC
    •    katkeroaineet 33 EBU
    •    maltaina Maris Otter pale ja crystal
    •    humalointina First Gold, Fuggles ja Goldings
    •    hiivana Adnamsin oma hiiva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti