tiistai 25. syyskuuta 2012

15/100: Fuller's ESB

Jackson: Strong Bitter
Protz: Extra Strong Beer / Bitter

Kuparinruskea ESB kaatui bitterituoppiin lauantai-illan ratoksi.Oluen tuoksu on hedelmäisen maltainen.

Maku on täyteläinen ja karamellisen maltainen. Oluessa on sopivasti humalointia, joka antaa miellyttävästi takapotkua. Oluessa on vahva runko ja maku on paksu. Näin ollen ESB:tä voisi ontuvasti kuvata "bittereiden Karhuksi".

Humalointi ja alkoholi lämmittävät mukavasti eli olut sopii kylmempiinkin keleihin päivän piristykseksi. ESB ei todellakaan ole yhtä juotava kuin London Pride ja sen nautiskelu tyssää viimeistään toiseen, ainakin itselläni.


Protz hehkuttaa kirjassaan ESB:tä seuraavasti:
"… beer has an explosion of rich malt, marmalade fruit and peppery hops on the nose, with an enormous attack of juicy malt, orange peel and bitter hop resins in the mouth. The deep complex and lingering finish is beautifully balanced between malt, hops and tangy fruit, finally becoming dry with a good bitter hop resins note. A world classic."

Mielestäni tuoksussa oli jonkin verran hedelmäisyyttä, mutta maussa en sitä huomannut, vaan lähinnä voimakkaan maltaisuuden ja humaloinnin.

Jackson on samoilla linjoilla Protzin kanssa, mutta pitää homman lyhyen ytimekkäänä:
"…(ESB) is malt accented, but with a robust balance of hop bitterness, the two flavours held togerther by honeyish esters from the house yeast. It is a world classic."

Molemmat herrat mainitsevat, että ESB lanseerattiin alunperin talvioluena 1969, minkä voin hyvin ymmärtää sen lämmittävien vaikutusten ansiosta. Kaiken kaikkiaan maistuva ESB on mielestäni olut, jota voin suositella täyteläisen maun ystäville.

Hinta Alkossa 3,85 €/ 0,5 l.

Fuller's ESB 5,9 % pähkinänkuoressa:
  • kantavierreprosentti 14,4 °P
  • väri  34,5 EBC
  • katkeroaineet  29 EBU
  • maltaina Optic pale (90%), crystal (3%) ja maissihiutaleet (7%)
  • humalointina Challenger, Northdown, Goldings ja Target
  • hiivasta ei sen tarkempia tietoja kuin että Fullerin omaa tavaraa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti