perjantai 14. syyskuuta 2012

10/100: London Pride

Protz: Best Bitter

Raise the glass with Pride!

Tämä (jälleen kerran) kuparinvärinen  Lontoon ylpeys kaatui lasiin runsaan vaahdon kera jääkaappikylmänä eli noin 10 asteisena. Tölkki oli ilmeisesti hieman hölskynyt, sillä jo tölkkiä avatessa olut kuohahti hieman liiaksikin. Häpeäkseni joudun myöntämään, että kyseessä oli muistini mukaan ensimmäinen kerta kun maistan kyseistä olutta. Jotenkin olen aina onnistunut ohittamaan tämän mallasnektarin.

Olut on maultaan helposti lähestyttävä ja maltainen. Humalointi on mieto ja jälkimaku kevyt. Silti maussa on jollakin tapaa luonnetta ja syvyyttä. Olut on helposti juotavaa ja pehmeän samettista. Lieneekö syynä alun tarkoitusta suurempi vaahto, mutta oluen maku alkoi tuopin puolivälin tienoilla muuttua jo hieman vetiseksi. Hapot alkoivat kadota ja myös maku samalla.

Bitteriksi oluessa on yllättävän vähän katkeroa. Toisaalta, mitä voidaankaan odottaa näin tunnetulta ja paljon juodulta oluelta. Juotavuus ja helposti lähestyttävyys ovat sen etuja. Haittoja yllätyksettömyys ja kepeys.


Protz kuvailee LP:tä kirjassaan seuraavaan tapaan:
"London Pride has the Fuller's yeast signature of a rich orange fruitiness that dominates nose, palate and finish but is superbly balanced throughout by biscuity malt and a firm and very English floral, spicy and resiny hop attack."

Protz jatkaa vielä ja hehkuttaa kuinka oluessa on hyvä balanssi: ei liikaa humalointia ja vähän happoja. Näin sitä soljuu kurkusta alas helposti usempikin pintti.

Jackson kuvailee kirjassaan olutta seuraavasti:
"…London Pride, with beautifully combined flavours of light, smoothly nutty malt, crisply bitter hop, and faintly honeyish yeast."

Tuo pähkinäisyys kyllä jollakin tapaa maistui omassakin suussa, en vain osannut pukea makua sanoiksi. Se ei ollut tällä kertaa keksimäisyyttä vaan jotain muuta. Se oli jotain, mitä en muissa blogin oluissa vielä ole havainnut.

Jackson jatkaa: "Drinkers wanting a little more punch, and perhaps only one pint, opt for the Extra Special Bitter."
Taidan siis itsekkin pitäytyä jatkossakin lähinnä ESB:n hörppimisessä LP:n sijaan.

Hinta pantteineen lähi-Prismassa 3,10 € / 0,5 l. Huom! Pullo-oluen ystäville tiedoksi, että LP:tä on saatavilla markettitavarana myös pullossa. Tämä siis ainakin joissain cittareissa.

London Pride 4,7 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti 10 °P
    •    väri  24 EBC
    •    katkeroaineet  30 EBU
    •    maltaina Optic pale (90%), crystal (3%) ja maissihiutaleet!? (7%)
    •    humalointina Challenger ja Northdown
    •    hiivasta ei sen tarkempia tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti