keskiviikko 1. elokuuta 2012

2/100: Brooklyn Lager

Protz: Vienna Red

Tänään maisteluvuorossa jääkaappikylmä suomilagereiden amerikanserkku. Tai ehkä pikemminkin pikkupikkupikkuserkku, sillä niin kaukaista sukua ovat oluet keskenään.

Brooklyn Lager on kuparinvärinen (lunttasin määrittelyn, sillä olen huono kuvailemaan näitä eri värejä) ja tuoksussa olen havaitsevinani hieman humalaa ja hedelmäisyyttä. Mausta humalaa löytyykin sitten rutkasti. Kyseessä on todella runsaasti humaloitu lager, joka jättää aluksi jotenkin kylmäksi. Ehkä se johtuu siitä, että pidän paljon bitteristä ja tästä tulee mieleen bitter, mutta mausta ei löydy samaa hedelmäisyyttä ja jälkimakua. Maku on muuten lyhyt, mutta loppuun puskee armoton humalan katkero.

Olutta särpiessä maku hieman ehkä paranee, kun humalan määrään tottuu. Ehkä humaloinnin määrä oli minulle aluksi niin kova shokki suomilagereihin tottuneena, että olin hieman pettynyt makuun. Pikkuhiljaa maistellessa olut alkoi maistua jo ihan miellyttävälle.

Protz hehkuttaa kirjassaan, että Brooklyn Lageria ensimmäistä kertaa maistaessaan hän ajatteli sen olevan yksi hienoimmista oluista eikä mikään sen jälkeen ole muuttanut hänen mielipidettään.

Protz kykenee hieman monipuolisempaan oluen kuvailuun kuin meikäläinen (yllätys yllätys): "It has a floral and piny hop aroma balanced by biscuity malt. The mouth is filled with juicy malt and caramel flavours and a big punch of spicy hops. The finish is a superb balance of sweet malt, a hint of tangy citrus fruit, and crisp, bitter hops."

No joo, jossain määrin samoilla linjoilla ollaan. Jotain hedelmäisyyttä olin havaitsevinani ja Protz puhuu sitruksista. Itse en huomannut jälkimaussa mitään loistavaa balanssia vaan ainoastaan voimakkaan humaloinnin.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana Protz mainitsee, että olutta on kuivahumaloitu, mikä on epätyypillistä lagereille. Ja tarkka määritelmä oluttyypille on miehen mukaan muuten Vienna Red.

Täytynee ostaa tätä joskus toistekin, sillä oluesta jäi hieman kaksijakoinen maku. Aluksi ajattelin, että hitto mitä kuraa ja lopussa mietin, no joo ihan jees. Ihan varauksetta en voi tätä suositella, sillä kyseessä ei ole mikään peruslageri. Toisaalta ei näistä kirjoista lappareita ja koffeja löydykään, joten jotain luonnetta voi näiltä oluilta odottaakin.

Brooklyn Lager 5,2% pähkinänkuoressa:
  • kantavierreprosentti 12,9 °P
  • väri 28,4 EBC
  • katkeroaineet 30 EBU
  • maltaina amerikkalaiset 2-tahoiset Pilsner, karamelli ja Munich
  • humalointina Cascade, Hallertauer Mittelfrueh ja Vanguard
  • hiivasta en löytänyt tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti