lauantai 18. elokuuta 2012

7/100: Hoegaarden Witbier

Jackson: Belgian Wheat Beer
Protz: Belgian-style Wheat Beer

Olin jo päättänyt itsekseni keskittyä seuraavaksi bittereiden ihmeelliseen maailmaan. En kuitenkaan voinut vastustaa Hoegaardenin kutsua kun kävelin Alkon ohitse. Joten poikkesin sisään ja nappasin oluen matkaan jälkiruoakana nautittavaksi.

Oluen väri oli vaalenkeltainen ja suodattamaton vehnäolut kun on kyseessä niin myös samea. Oluen tuoksu on mielestäni hieman banaaninen. Tällä kertaa en jättänyt viilennyksen suhteen mitään sattumanvaraan. Olut oli pari tuntia jääkaapissa ja hetken jopa pakkasessakin, jotta se ehti viilentyä jääkaappikylmäksi. Lisäksi annoin lasin olla puolisen tuntia pakkasessa ennen kuin kaadoin oluen lasiin. Lasi oli tavallinen ns. baarin drinkkilasi eli melko lähellä hoegaardenin omaa kuusikulmaista olutlasia. Hoegaardenin lasit ovat tosin 0,5 l ja 0,25 l. Minun lasini 0,3 l, mikä sekin oli liian pieni 0,33 l pullon sisällölle.
Tämä taisi olla ensimmäinen kerta kun juon Hoegaardenia, nimittäin pullotettua versiota. Hanaolutta on tullut naukkailtua säännöllisen satunnaisesti. Mikään ei riso niin paljon baarissa kuin saada Hoegaarden jäähdyttämättömään lasiin. Silloin tällöin olen ottanut oluen sitruunanviipaleen kera, mutten enää viime aikoina.

Vehnäoluelle ominaisesti maussa ei juurikaan ole humalaa, mutta hiilihappoja sitäkin enemmän. Maku on mielestäni yllättävänkin banaaninen, kun muistelen joskus havainneeni siinä appelsiinia ja sitruunaa. En kuitenkaan tällä kertaa. Olivatkohan lasi ja olut tällä kertaa jopa liiankin viilennettyjä, kun makukaan ei tunnu tutulta. Maku on nimittäin nyt jopa hieman vetinen.

Onko hanaoluen ja pullotetun välillä eroja? Eri prosentit? Nopealla tutkailulla vaikuttaisi olevan sama prosentti hanassa ja pullossa. Missä vika? Veikkaan että vika on omien korvien välissä. Tässä tulee asetettua välillä niin kovia paineita joillekin oluille, joita nyt maistelen hieman eri kielellä ja mielellä kuin aiemmin.

Jackson kuvailee makua kirjassaan: "Hoegaarden is perfumy and spicy in aroma, with a fruity palate and a honeyish background."

Protzilla on hieman erilainen kuvaus: "The beer has an apettising nose with a clear hint of orange. It is tart and refreshing in the mouth, followed by a clean, bitter-sweet finish with hints of apple and orange zest."

Ehkä kapea lasi viilensi olutta liikaa ja näin ollen se muuttui hieman mauttomaksi. Hoegaardenin olutlasit nimittäin ovat paljon leveämpiä kuin tämä omani. Noh, mutta tästä lähin minua ei harmita läheskään niin paljon jos saan Hoegaardenini jäähdyttämättömään lasiin.

Hoegaarden Witbier 4,9 % pähkinänkuoressa
  • kantavierreprosentti 11,6 °P
  • väri 5,8 EBC
  • katkeroaineet 10,7 EBU
  • 55 % ohramallasta ja 45 % mallastamatonta vehnää
  • humalointina East Kent Goldings ja Saaz
  • hiivasta ei sen tarkempia tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti