maanantai 13. elokuuta 2012

6/100: Wadworth 6X

Jackson: Bitter Ale
Protz: Best Bitter

Tämä maltaantuoksuinen kuparinvärinen bitteri kaatui lasiin tällä kertaa mukavasti pari tuntia jääkaapissa viilenneenä. Maku oli pehmeämpi kuin Old Hookyssä ja humalointi huomattavasti maltillisempi. Voisi jopa sanoa että olut oli todella miedon makuinen odotuksiini nähden. Maisteluhetkellä olin hieman flunssainen, mutta nenän tukkoiseuudesta huolimatta makuaistini pelasi vielä ainakin noin 95 prosenttisesti.

Oluen maku oli maltainen ja olin havaitsevinani jotain keksimäistä makua. Voi olla, että tämä oli vain yritys pakonomaisesti etsiä maun kuvailuun uusia sanoja vanhojen humaloitu, pehmeä, mieto, juotava ja banaaninen lisukkeeksi. Oluen jälkimaku oli aika mieto eikä humala maistunut kovin voimakkaana. Helpostijuotava ja näin mielestäni jotenkin tylsänmakuinen.
Jackson antaa taas mielikuvituksensa laukata oluen makua kuvaillessaan:
"Wadworth 6x is modest in alcohol but big in flavour and texture: an oaky aroma with hints of Cognac; a toasted-nut maltiness; and a sappy, slightly tart dryness in the finish."

Protzin alkusanat kiteyttävät oluen luonteen täydellisesti: "Wadworth 6X is a fine example of an English bitter in which the blend of malts and hops produces a subtle beer with low carbonation and great drinkability."

Mutta siteen lähdetään taas hieman villimpiin värssyihin: "The copper-coloured beer has a tempting aroma of spicy and earthy hop resins, biscuity malt and hint of vanilla. It fills the mouth with sappy malt, a touch of barley sugar sweetness and a growing bitter and peppery hop note. The long finish is finely balanced between rich, juicy malts, hints of barley sugar and vanilla, and a firm hop bitterness."

Biscuity malt! Sieltä se tuli eli en ollutkaan ihan pihalla. Kiteytettynä kyseessä on keksimäisen maltainen, vähähappoinen ja helpostijuotava bitteri, josta ei mitään suosikkiolutta itselleni syntynyt. Vielä kun hintana puolilitraiselle lekalle lähicittarissa oli 4,99 €, niin eipä tarvitse uudestaan vaivautua.

Knoppitieto loppuun: 6X viittaa keskiajan munkkien tapaan merkitä oluen vahvuus X-kirjaimin. Ruksien määrä kertoi juoman vahvuuden. Todellinen 6X olisi ollut siis huomattavasti vahvempaa kuin tämä Wadworthin versio.

Wadworth 6X 4,3% pähkinänkuoressa:
  • kantavierreprosentti joidenkin tietojen mukaan 10,5 °P
  • väri 28 EBC
  • katkeroaineet 23 EBU
  • maltaina Fanfare pale ja crystal (4 %), lisäksi 3 % ruokosokeria
  • humalointina Fuggles (67 %) sekä First Gold, Goldings ja Progress
  • hiivasta ei sen tarkempia faktoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti