lauantai 11. elokuuta 2012

5/100: Hook Norton Old Hooky

Jackson: Old Ale / Bitter
Protz: Best Bitter

Tämä kuparinvärinen bitteri kaatui lasiin hieman jäähdytettynä. Pullon ohje "serve cool, not chilled" ei aivan täyttynyt, sillä pullo ehti jäähtyä jääkaapissa vain tunnin verran. Näin ollen se oli lähes huoneenlämpöistä juomishetkellä. Oluen tuoksussa olen havaitsevani aavistuksen hedelmäisyyttä.

Maultaan olut on melko voimakkaasti humaloitu. Humalointi on kuitenkin ns. maun rungossa eikä jälkimaussa. Oluen juominen jättää lämpimän tunteen, jonka uskon johtuvan humaloinnista eikä vain orastavasta närästyksestä.

Olen havaitsevani myös maussa häivähdyksen hedelmäisyyttä, jonka vomakas humalointi kuitenkin peittää alleen melko vahvasti. Humalan makua vielä luultavasti korostaa se, että juomaa ei oltu viilennetty kunnolla etukäteen. Olutta maistellessa aloin pikkuhiljaa tottua voimakkaaseen humalointiin ja se alkoi tuntua kohtuulliselta. Aloin myös havaita maussa hieman maltaista karamellisuutta.

Juoma on maultaan mielestäni jotenkin raskas kaiketi humaloinnin luonteesta johtuen. Humalointi on liian päällekäyvä. Hieman viieämpänä olut olisi saattanu maistua hieman paremmalta. Olut saattaisi toimia lämmikkeenä kylmään syksyiseen sadepäivään.
Jackson vetäisee aikamoiset kuvaukset mausta omassa kirjassaan:
"has an appetizing fresh-shortbread, malt aroma and flavour; a creaminess and fruitness reminiscent of bananas and strawberries, and a late, balancing dryness in its subtly leafy hop character."

Mietityttää maisteltiinko nyt ihan samaa olutta. Ainakin etiketti on kirjan julkaisusta kuluneen 12 vuoden aikana ehtinyt muuttua. Jacksonin lämpötilasuositus on 10-13 astetta.

Protz puolestaan runoilee seuraavaa: "has a rich aroma of fresh bread maltiness, fruitiness reminiscent of raisins and sultanas, and tangy hops resins. Fruit, malt and hop bitterness build in the mouth while the finish has a bitter-sweet start with malt and fruit dominating, but hop bitterness provides a firm base that prevents any cloying sweetness."

Pidän ehkä enemmän Protzin arviosta vaikken mitään rusinoita osannutkaan mausta edes etsiä. Juuri tuo humalan purevuus, joka peittää hedelmän ja maltaan alleen, on se mistä en maussa pidä. Lisäksi humaloinnin antama maku on jotenkin liian kuiva.

Ehkä kokeilen tätä jossain vaiheessa paremmin viilennettyä, mutta en kyllä hetkeen.  Lähi-cittarin hinta 4,29€ on nimittäin sen verran suolainen.

Hook Norton Old Hooky 4,6 % pähkinänkuoressa:
  • kantavierreprosentti ei tiedossa
  • väri 34 EBC
  • katkeroaineet 32 EBU
  • maltaina Maris Otter pale ja crystal maltaat
  • humalointina Challenger, Fuggles ja Goldings
  • hiivasta ei mitään tarkempia tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti