maanantai 6. elokuuta 2012

4/100: Paulaner Hefe-Weissbier

Jackson: Hefeweizen 

Kun kesä on lämpöisimmillään, pitää juoda vehnäolutta. Tästä syystä heti perään toinen hefe. Lisäksi vertailu muihin on helpompaa kun edellinen vehnä on vielä melko tuoreessa muistissa.

Lasiinkaato ei ihan täysin tällä kertaa onnistunut, vaan liiasta varovaisuudesta johtuen vaahtokukka jäi melko ujoksi. Värissä olen havaitsevinani himena tummempaa sävyä kuin Franziskanerissa.

Maku on mielestäni paljon voimakkaampi kuin Franziskanerissa. Paulaner on maultaan erittäin banaaninen kun Franziskanerissa banaanisuutta oli vain hennosti. Täytyy mainita ettei nyt olla ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, vaan Paulaner on ollut yksi omista vehnäsuosikeistani.

Muutama vuosi sitten Berliinissä opin paikallisilta, että Paulanerin sekaan voi iskeä muutaman ruokalusikallisen banaaninektaria. Aluksi pidin ideaa älyttömänä ja sekoituksen maku tuntui suussa äklömakealta. Pienen totuttelun jälkeen totesin että toimii ja Paulanerin juominen ilman nektaria alkoi tuntua roskalta.

Tällä kertaa banaaninektaria ei mukana ollut ja jälleen olisin sitä kaivannut. Ilman nektaria runsas banaanisuus jotenkin loppuu mausta kesken. Ei olut huono ole näinkään, vain enemmän olutmainen kun nektarin tuoma makea jälkimakusilaus uupuu.

Jackson on kelpuuttanut Paulanerin mukaan omaan 500 parhaan oluen listaansa. Jackson kuvaa sen makua seuraavasti: "It has the typical clover aroma of the style, with suggestions of honey and fruit; notes of peach, banana, perhaps even strawberry, and certainly vanilla, in the palate; and a good malt background."

Tuo maltaisuus on asia, joka on kyllä maussa voimakkaasti esillä, mutta vasta näin Jacksonin arvion luettua osaan pukea näinkin yksinkertaisen maun sanoiksi. Eli runsaasti banaania sekä hieman mallasta, siinä oman makuaistini arvio tästä. Ainiin, jälleen jääkaappikylmänä juotuna. Jacksonin suositus on 9-12 astetta. Hänhän neuvoo juomaa nautiskeltaessa käyttämään aina tiettyä lämpötilaa. Maistellessa suosituksena olisi huoneenlämpö. Ehkä huoneenlämpöisenä tästä se mansikka -aromi olisi löytynyt tai sitten ei.

Kaikesta huolimatta suosittelen lämpimästi, banaaninektarilla tai ilman!


Paulaner Hefe-Weissbier 5,5 % pähkinänkuoressa:
  • kantavierreprosentti 12,5 °P
  • väri 25 EBC
  • katkeroaineet 11 EBU
  • maltaina tietysti vehnä ja ohra, mutta osuuksista ei tietoa
  • humaloinnista ei tarkempipa tietoja
  • hiivasta ei tarkempia tietoja kuin että pintahiiva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti