perjantai 3. elokuuta 2012

3/100: Franziskaner Hefe-Weissbier

Protz: Wheat Beer

Hefet eli saksalaistyyppiset suodattamattomat vehnäoluet ovat yksi omista olutsuosikeistani. Mielestäni hefe on kesän paras janojuoma, kunhan malttaa viilentää oluen kunnolla. Nyt olosuhteet olivat omasta mielestäni optimaaliset: olut jääkaappikylmää ja juoma kaadettuna korkeaan tuoppiin. Eikä maussakaan ollut hirveästi valittamista.

Väri on suodattamattomalle vehnäoluelle ominaisesti samea ja hieman tummankeltainen. Oluen nuuskiminen ei ole vahvimpia puoliani. Tällä kertaa en tuntenut nokassani paksun vaahtokukan läpi sen kummempia tuoksuja kuin vehnäoluen tyypillisen miedon odöörin.

Eikun olut huulille ja maiskuttelemaan. Maku on mielestäni pehmeä ja mieto. Olen havaitsevinani maussa hieman banaania. Pehmeä maku tekee oluesta erittäin juotavan oloisen. Olut on juotava, muttei kuitenkaan maultaan liian vetinen. Maku on pehmeän täyteläinen ja miedosti humaloitu. Ja nämä ovat siis omia olutta maistellessa kirjaamia tuntemuksia. Ja ah, kuinka mieltä lämmittää katsella Alkon sivuilta oluen kuvausta ja havaita huomattavia yhtäläisyyksiä tulkinnoissa.



Protz kuvailee kirjassaan makua seuraavasti: "The beer has fruity aroma with hints of coriander. Creamy malt dominates the mouth but with powerful hints of spice and banana. The finish is long, quenching, spicy and fruity."

Pikkunippelinä olutpöytäkeskusteluihin Protz kertoo, että ennen pullotusta oluesta poistetaan ale-hiiva sentrifugoimalla, tiedä häntä miten,  ja pullokäymistä varten lisätään lager-hiivaa. Tämä parantaa Protzin mukaan säilyvyyttä, mutta hieman maun kustannuksella.

Maku on omien tuntemuksieni perusteella hieman liian pehmeä. Oluessa miellytti se, että maku oli pehmeä muttei kuitenkaan vetinen. Franziskaner on hyvä janojuoma, mutta hieman liian mitäänsanomaton. Suosittelen hellepäivän janonsammuttajaksi, mutta mitään suurta makunautintoa olut ei mielestäni tarjoa.

Franziskaner Hefe-Weissbier 5 % pähkinänkuoressa
  • kantavierreprosentti 11,6 °P
  • väri 14,7 EBC
  • katkeroaineet 9 EBU
  • maltaat 75 % vehnä ja 25 % ohra
  • humalointina Orion, Perle, Spalt ja Tettnang
  • säiliössä ale-hiiva ja pullossa lager-hiiva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti